2007 m. liepos 30 d., pirmadienis

pirmadienis

just because..


ima ir nuskyla sausainio kampas - dažnai atsitinka. bet sausainis vis dar skanus, tik jau nebevartojamas. dėl prekinės išvaizdos. nebent esi vienas namuose ir niekas nemato. ir niekas nesako - mesk lauk, sulūžęs. sako, sausainis ne daiktas, kad sulūžti. o dar ir kaip daiktas. tik kitaip.
o pastebėjot, kad net ir kai kuriems vaikams neįbruksi sulūžusio sausainio. ir neretas jų šauks - kodėl man mažiau?! net jei sausainis ir būtų didesnis už jį patį.

susisuku į šiltą, bet šiurkštų pledą ir ieškau savo vilnonių kojinių. dar vakar, rodos, buvo vasara. o gal tai buvo užvakar? anksčiau manydavau - dvi dienos pirmyn ar atgal, nieko nekeičia. dabar nebemanau. vakar tikrai dar buvo vasara, o aš buvau pernelyg mieguista gyventi. šiandien pabudau, bet gyvenimas per mieguistas būti gyvenamas.


"nebūk kaip gėlė. gėlės greit vysta."

2007 m. liepos 22 d., sekmadienis

20070722

Aš labai nemėgstu sekmadienių.


Kartais, atrodo, tik ir lauki to laiko, kuomet švelniai prisilieti prie supančios tylos ir įsiklausai. Jautriai, lyg vos nuo atokvėpio išsisklaidytų. Ir pasidaro vieniša.
Yra tokių, kurie sako, kad žmogus gyvena tik savo pasąmonėj. Ir tik ten gali būti tikras. Susikurdamas sau priežastis, pavojus, užduotis ir sunkumus. Neleisdamas sau sustoti, nes iš naujo neužkursi.
Kai viduje nustoja degti, visada atrodo, kad nustoja visam. Ir gali justi tik tylų spragsėjimą, mėginant kažką įžiebti. Bet nežiba. Nežiba nors tu ką.
Ir tai nebesutelpa į žodžius Ačiū ir Atsiprašau. Ir nebesutelpa net į Laukimą ir Ilgesį. Atrodo, nebesutilpo ir viduj, nes šuoliais išsirito ir paliko. Nėra.
Kaip ir paskutiniam traukiniui nuvažiavus, sėdi ir lauki, ir taip smarkiai tiki, kad tikrai bus dar vienas.. juk kartais jis tikrai ir būna. Tas, kurio nėra grafikuose. Bet tik kartais..
Blogiausia, kad niekad negali sužinoti, kuris tai kartas.

Ir net kai yra labai gera. Taip gera, kad norisi pasilikti ten dar labai ilgam. Net kai taip yra, nesugebi galvoti apie nieką kitą,, nei būtis. Ir tai, lyg šautuvo vamzdis nugaroje, verčia jausti, kad nesi. Tiesiog nesi.
Viskas plaukia pakraščiais, o tu tik stengiesi žiūrėti tiesiai pirmyn. Nes kairėje - žūtis. Dešinėje taip pat. Lyg uždėjus 100% blur'ą aplink.
Nebejauti nei, kad tvirtai stovi ant žemės, nei, kad žemė slysta iš po kojų. Nieko. Bet kažkas vis tiek yra.
Lygiai tą minutę, kai viskas baigėsi, aš nustojau norėti, kad baigtųsi ir priešingai - ėmiau norėti, kad nesibaigtų iš vis. O dabar tiesiog norėčiau žinoti kiek. Tiesiog kiek visa tai yra tikra.

Žmonės telkiasi įvairiausius žodžius ir jų junginius, abstrakcijas, tarptautinių žodžių žodynus, mokyklines knygas, tėvelių išmintis ir visokį šlamštą,rastą internete, norėdami kuo taikliau išreikšti save. Bet dažnai taip persistengia, kad išreiškia ne save, o nemokėjimą įjausti. Taip, lyg nertum gilyn, į vandenį. Tik išnėręs jauti, kaip šlapia. O įnėręs - dar nežinai. Ir jie dar nežino. Prisirenka daugybes svarbių žodžių, kurie gražiai skamba vienas po kito, ir ieško emocijos, kuriai galėtų suteikti kitą vardą.
Kartais man atrodo, kad aš irgi ieškau, ką galėčiau atrasti iš naujo. Ir pavadinti savo susigalvotu vardu. Nes juk tada, aš turėčiau visas teises tą jausti ir galėčiau drąsiai sakyti - jūs nesuprantat. ir ko gero niekad nesuprasit. nes jūs negyvenate tuo. jūs niekada negyvenote tuo! Ir būčiau kažkur už ribos, vaidindama svetimą planetą toje pačioje planetoje, po saule, kur vyrai, baltais marškiniais tiki esantys vakar iš inkubatoriaus ištrauktos krevetės.
Bet absurdas yra ne ten. Absurdas tai, kad mums niekada nebūna gana.



"Pradedu raudot, kartais paniškai įkvėpdama oro, ir kai galiu prakalbėt, teįstengiu pasakyti : "Nenoriu tokio gyvenimo".
Verkiu ir verkiu, ir Jasonas mane palieka.
Paskui ateina Julianas, kuris, atrodo, nakvos pas mus, nes pametė savo raktus. Jaučiuosi lyg kokia Elizabeth Taylor filme Kleopatra, priiminėjanti prašytojus ant vonios grindų.
Julianas aiškina : "Laimė yra tavo rankose, turi dirbt, kad ją pasiektum". Sako, tai įžvalga ar kažkas panašaus.
Jis sako : "Tu turi tikėt".
Sako : "Nagi, pralinksmėk, susiimk!".
Negaliu patikėt, kad viskas šitaip banalu. Vieną akimirką kyla noras pasitraukt iš savęs pačios, kad galėčiau jį pamokyt bendrauti, kad galėčiau padėt jam atrodyt jautresniam ir labiau užjaučiančiam.
Bet negaliu liautis verkusi."
*Elizabeth Wurtzel "Prozaco karta"



...
Pažinti meilę depresijoms, skriaudoms, liūdesiui, negalėjimui turėti, bei išdylančioms svajoms. Pajusti graužatį dėl visko, kas gyvenime taip greit tapo per vėlu.
Darosi pikta, nes visa tai dar nereiškia gyventi.

2007 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

apie dalykus

Aš ko gero snobėju. Smarkiai. Stipriai. Be stabdžių.
Visiškai absoliučiai nesuvokiu žmonių, tikrai.
" - eina pyp, nekenčiu žmonių. tegu kas nors kitas užsakymą paima. - tai kokio velnio dirbi tokioj vietoj? - tai aš ir studijuoju, kas itin su žmonėm susiję *mirkt* nekenčiu žmonių!" ...
Jie daug kalba. Bet gal geriau kai daug kalba, nei kad nekalba iš vis. Stovi sau numirę viduj ir tiek. Gal mano ateitis kaip ir jų .

Bet žinote kas tikrai yra gera? Vakaras po darbo, kuomet atsisveikini su visais, užveri to pastato duris, ir eini tas 10-15minučių iki namų. Jokių planų, o tiksliau nuplaukę planai, jokių kažkieno laukimo ir net netušti namai. Trinančios šlepetės, skaudančios pavargusios kojos, šaltas ir tirštas pieno kokteilis, begalo greit susigeriantis, o dar truputį reikia palikt tėčiui, susiglamžę marškinėliai ir viskas taip velniop. Ir vėsuma.
Vien dėl to jausmo. Kai viskas tiesiog yra. Ir niekad nežinai kada pasibaigs. Vien dėl to visa tai tampa verta.

O jei į viską pažvelgtum paprasčiau, tikrai netaptų blogiau.
Žmonės daug kalba ir nieko nedaro. Jie gvildena pasaulio problemas iš tikrųjų tik norėdami išpasakoti save. Jie bado pirštais viską kas ne jų, ir išdidžiai prisipažįsta esantys netobuli, tikėdami, kad tai išgelbėja juos nuo visų pirštų, norinčių besti į juos.
Ir visa tai taip aštriai juokinga, kad nors imk ir pasakyk. Bet nuo to niekas nepasikeis.

O aš taip dažnai noriu priimti ką nors pas save. Išmokyti ir išmokti. Taip norėčiau pakviesti ką nors užeiti. Užeiti ir būti su manim.

2007 m. liepos 17 d., antradienis

apie ramumas ir rojus

Ar tu kada nors buvai ten, kur susilieja horizontas? Visi apie tai rašo, bet niekas netiki. Kiti mėgsta manyti, kad horizontas liejasi kaip tik ten, kur dabar esi tu. Nors net penkiamečiui aišku, kad ten - jūra ir dangus. Jūra, o ne plaukiančios gatvės akyse.

Kai buvau mažas, visada išbėgdavau į pievas šaukti lietaus. Ir visada tyčia pamesdavau raktus, kad turėčiau grįžti ieškoti. Tuomet ilgai ieškodavau. Visur ieškodavau. Nueidavau ne tiki miško. Besiteisindamas apkaltindavau lapes. Juk, sako, jos viską vagia, tai kodėl ne raktus? Kodėl ne to vyro mašinos raktus? Niekad jo nemėgdavau. Ypač negalėdavau žiūrėti, kaip jis liečia mamą. Sugriebdavo ją tai už rankos, tai už kojos mašinoje, ir vadindavo šlykščiais mažybiniais žodžiais. Todėl ten ir būdavo gera - jis elgdavosi santūriai, prieš mano močiutę. O toji mažutė susiraukšlėjusi moterėlė turėjo gražiausias pasaulyje akis. Kaip vakar pamenu. Tokias žydras, tyras, lyg kalnų krištolas, kai būni geras. Aš turėdavau tokį pakabuką - kalnų krištolo. Jis visada apsiniaukdavo, kai blogą galvodavau. O ten, pas bobutę, jis būdavo skaidrus skaidrus! Todėl ir norėdavau ten pasilikti. Todėl ir ieškodavau raktų po visas apylinkes. O jie visada iškrisdavo ten pat, prie to didelio akmens, ant kurio atsigulęs stėbėdavau kryptį debesų.

Suaugusieji dažnai mėgsta minėti Rojų, kaip kažką nepasiekiamo. Kaip kažkokį stebuklą. Bet tik sunaugęs supratau, kad mano rojus visada būdavo ten. Gaila, nebėra.. Nepraėjus nė metams po to, kai tas vyras vedė mano mamą, ji mirė. Ta miela maža moterėlė, kurią tikrai branginau. Mes norėjome pasilikti tą namą, galvojome net persikelti. Bet tas vyras mėgdavo mūsų planus keisti jo norima linkme. Jau devynerius metus nebevažiuoju ten. Buvau kartą prieš tai - ten gyveno svetimi, nepažįstami žmonės. Ir viskas buvo nebetaip. Net pievos neturėjo to giliai įsimenančio kvapo. Gerumo kvapo. Ir akmuo buvo išrautas, matyt, trukdė. Ir miškuose nebesimatė nė vienos lapės. Tikriausiai jos taip pat pajuto visko pasikeitimą.

Jei būčiau žinojęs, kaip viskas bus, niekada nebūčiau ten važiavęs. Ir visada turėčiau savo Rojų. Visada. Ir net jei niekas nežinotų kur tai yra. Net jei iš vis nežinotų. Bet žinočiau aš. O dabar žinau, kad to jau nebėra. Ir nebebus. Aš praradau savo Rojų. Nes mano Rojus buvo tos mažos moterėlės akyse..